Elleboogklachten
De belangrijkste structuren die samen de elleboog vormen zijn je bovenarm (humerus), de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Met deze botstukken wordt je elleboog gevormd. Daarnaast zijn er verschillende andere structuren aanwezig zoals banden, gewrichten, kapsel en spieren.
Aan beide kanten van je bovenarm hechten de twee grote spiergroepen aan. Aan de binnenzijde zitten de pols buigers (flexoren) en aan de buitenzijde zitten de pols strekkers (extensoren).
Welke elleboogklachten komen veelal voor?
Ellebooggewricht problemen of pijnklachten treffen mensen van alle leeftijden. Deze klachten ontstaan vaak door overbelasting, verkeerde belasting of een trauma en kunnen leiden tot ontsteking waardoor fysiotherapie of manuele therapie nodig kan zijn.
De tenniselleboog / tennisarm, een typische overbelasting van de pols strekkers aan de buitenzijde van de bovenarm, is de meest bekende. Andere veelvoorkomende klachten zijn de golferselleboog, waarbij pijn zich manifesteert aan de binnenzijde van de elleboog door belasting van de pols buigers, een duidelijk geval van pijn aan de binnenkant.
Ook klachten zoals bursitis, beter bekend als slijmbeursontsteking, en algemene pijn door ongelukken of herhaaldelijke bewegingen zijn niet ongebruikelijk, wat vaak resulteert in pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Deze aandoeningen vereisen vaak een nauwkeurige diagnose en gepersonaliseerde behandeling.
Mogelijke blessures van de elleboog:
Tenniselleboog (pijn buitenzijde elleboog en onderarm)
Golferselleboog (pijn binnenzijde elleboog en onderarm)
Pijn en/of verminderde bewegingsvrijheid na trauma/ongeval
Slijmbeurs (knobbel onderzijde elleboog)
Tintelingen in de onderarm (Denk aan het ‘telefoonbotje’)
Fysiotherapie bij een tenniselleboog of golferselleboog
Na de intake, waarbij de therapeuten van Uniek Fysiotherapie de klacht in kaart brengen middels een gesprek en lichamelijk onderzoek, wordt er een behandelplan opgesteld dat past bij jouw klachten. Dit kan verschillen van oefeningen, bij ons in de praktijk of thuis, tot manuele handeling van de fysiotherapeut. Tevens kan shockwave worden toegepast bij klachten met betrekking tot de spieren en/of pezen.
Shockwave therapie voor verschillende soorten elleboogklachten
Shockwave therapie is een effectieve behandeling bij elleboogklachten gerelateerd aan spier- of peesproblemen. Deze niet-invasieve methode maakt gebruik van geluidsgolven om de genezing van beschadigde weefsels te stimuleren. Het is bijzonder nuttig voor aandoeningen zoals tenniselleboog, waarbij het herstel van de pezen rond de elleboog wordt bevorderd. De therapie helpt om pijn te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en het genezingsproces te versnellen, waardoor patiënten sneller terugkeren naar hun dagelijkse activiteiten.
Neem contact op met onze specialisten
Heeft u last van elleboog klachten en wilt u hier effectief iets aan doen? Neem dan contact op met Uniek Fysio. Onze deskundige therapeuten staan klaar om samen te werken aan een snel en duurzaam herstel. Of het nu gaat om overbelasting, een sportblessure, of een andere elleboogprobleem, wij bieden gepersonaliseerde zorg die is afgestemd op uw specifieke situatie.