Knieklachten
De knie is een gewricht dat bestaat uit het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. Daarnaast zijn er verschillende andere structuren aanwezig in de knie zoals de meniscus, voorste kruisband, achterste kruisband, binnenste knieband en de buitenste knieband.
Soorten knieklachten
Tijdens het dagelijks leven en het sporten wordt een knie vaak zwaar belast. Daarom is deze regio gevoelig voor pijnklachten en blessures. Er kunnen acute blessures aan een knie ontstaan na bijvoorbeeld een botsing of een verdraaiing van de knie, zoals een gescheurde kruisband. Daarnaast kunnen er ook knieklachten ontstaan in het kniegewricht na overbelasting of een verkeerde belasting van de knie. Ook is slijtage een veel voorkomend probleem in de knie, dit ontstaat met name op een latere leeftijd, hier wordt de diagnose Artrose vaak aan gekoppeld.
Blessures aan de knie kunnen zijn:
Jumpers knee (pijn voorkant van de knie, rond kniepees)
Runners knee (pijn aan de buitenzijde van de knie)
Patellofemorale pijnklachten (pijnklachten rondom knieschijf)
Slijtage knie (pijn in gehele knie met name tijdens belasting)
Band letsel knie (pijn na bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie)
Slijmbeursontsteking (knie is warm, dik en doet pijn)
Voorkomen van kniepijn
Om pijn aan de knie te voorkomen, is het belangrijk om:
De knieën correct te belasten tijdens dagelijkse activiteiten en sport.
Reguliere kracht- en flexibiliteitstraining mee te nemen in jouw routine.
Goede schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden.
Sport gerelateerde knie blessures
Bij sportgerelateerde knieblessures zoals het scheuren of inscheuren van een kruisband of meniscus, is het essentieel om correct te reageren om verdere schade te voorkomen. Het is raadzaam om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken om de ernst van het letsel te beoordelen. Koelen kan helpen om zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Daarnaast kan het verstandig zijn om (kleine) stukjes te gaan wandelen. Hierdoor blijft de knie in de beweging, terwijl de klachten niet worden verergerd.
Wat je niet moet doen, is de pijn negeren en doorgaan met sporten, aangezien dit het letsel kan verergeren. Vermijd ook het zelf stellen van een diagnose of het uitstellen van professionele evaluatie, want een tijdige en juiste behandeling is cruciaal voor een goed herstel. Bovendien is het niet aan te raden om direct na het letsel zware belasting of bewegingen uit te voeren die pijn veroorzaken, aangezien dit de genezing kan vertragen en zelfs kan leiden tot langdurige problemen.
Fysiotherapie voor pijn in de knie
Wanneer mensen bij Uniek Fysiotherapie komen met knieklachten wordt er eerst een vraaggesprek gehouden. Hierna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden waarbij ook af en toe de echo wordt ingezet om de knie mooier in beeld te krijgen. Afhankelijk van de soort klacht zal hier de fysiotherapie op worden aangepast. Vaak zal het traject betreft knieklachten plaatsvinden in de oefenzaal om bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen te doen.
Neem contact op voor hulp bij knieklachten
Bij Uniek Fysiotherapie staat ons team van gespecialiseerde fysiotherapeuten klaar om jou te ondersteunen bij je knieklachten. Plan je afspraak bij Uniek Fysiotherapie en ervaar zelf de deskundige en persoonlijke zorg die wij bieden. Samen zorgen we voor een snel herstel en voorkomen we herhalingen. We helpen je graag verder op weg naar een actief en comfortabel leven!